19 januari 2022
scheenbeschermer

Zo kies je de juiste scheenbeschermers

Scheenbeschermers zijn waarschijnlijk het belangrijkste stuk uitrusting dat een voetballer zal kopen. Waarom? Omdat iedereen op het veld – ongeacht het niveau van spelen – ze moet dragen. Hoe zorg je ervoor dat je de juiste pasvorm krijgt? Laten we eerst eens kijken naar de drie belangrijkste soorten beschermers.

scheenbeschermer

Slip-in

Slip-in beschermers zijn lichtgewicht schilden die direct onder je sokken kunnen worden gedragen. Sommige sokken zijn nauw genoeg om te voorkomen dat de beschermers bewegen, maar veel spelers gebruiken liever tape, steunen of compressiemouwen om de beschermers tijdens het spel op hun plaats te houden. Meer gevorderde spelers geven doorgaans de voorkeur aan inschuifbare beschermers vanwege de bewegingsvrijheid die ze bieden.

Enkelscheenbeschermers

Vanwege de extra bescherming die ze bieden, wordt een enkel scheenbeschermer meestal aanbevolen voor jeugd en gemiddelde spelers. Deze stijl biedt extra vulling aan beide zijden van de enkel om hem te beschermen tegen schoppen. De meeste enkelscheenbeschermers hebben stijgbeugels die onder de voeten schuiven, samen met een klittenband of elastische band die zich om de kuit wikkelt voor een veilige pasvorm. Sommige merken bieden stijlen met verwijderbare enkelbeschermers, zodat spelers alleen het scheenbeen kunnen dragen naarmate ze ouder worden en vooruitgang boeken.

Scheensokken

Zoals de naam al aangeeft, zijn scheensokken voor het gemak in de sokken ingebouwd. Vanwege het probleemloze ontwerp zijn scheensokken een populaire keuze voor jeugdspelers.

Overweeg je positie

Als je voornamelijk op één positie speelt, moet je op zoek gaan naar specifieke functies in je beschermers om je spel te verbeteren.

Verdedigers

Verdedigers kunnen veel straffen aan, dus moeten ze op zoek naar een zwaardere beschermer met voldoende bescherming, misschien inclusief enkelbedekking.

Middenvelders

Als je een middenvelder bent, heb je een balans tussen bescherming en flexibiliteit nodig die je bewegingsvrijheid niet beperkt.

Aanvallers

Aanvallers hebben beschermers nodig die explosieve uitbarstingen van snelheid en snelle richtingsveranderingen mogelijk maken terwijl ze verdedigers ontwijken op hun weg naar het net. Spitsen zullen de lichtste, kleinste beschermers willen vinden die beschikbaar zijn voor optimale mobiliteit.

Keepers

Keepers hebben van alle posities de minste bescherming nodig. Zoek naar een lichtgewicht optie met minimale vulling.