19 januari 2022

Wat is het verschil tussen harde wielen en luchtbanden?

De meeste voertuigen – auto’s, fietsen, motoren enzovoorts – rijden op banden met lucht. Maar kom je onder een bepaalde wielgrootte, dan worden die wielen vaak opeens van hard plastic gemaakt. Denk aan steps, skates of skateboards. Waar komt deze tweedeling eigenlijk vandaan? Waarom rijden we de ene keer op lucht en de andere keer op hard plastic?

Simpele natuurkunde

Wie op de middelbare school heeft opgelet tijdens natuurkunde, weet zich misschien nog te herinneren dat wrijving toeneemt naarmate ondergrond of rollend object zachter wordt. Iedereen die wel eens met een (te) zachte band heeft gefietst, zal dat kunnen beamen.

Op het eerste gezicht is rijden met harde wielen dus logisch. Waarom dan toch kiezen voor die luchtbanden, die bovendien het risico geven op lekken?

Dat heeft alles te maken met het feit dat we nooit rijden over een volledig glad oppervlak. Asfalt, keien of bakstenen: de ondergrond is nooit helemaal effen. Zou je fiets massieve wielen hebben, dan zou elke oneffenheid als een schok door je fiets – en dus door jouzelf – heen trekken.

Overigens zou zo’n volstrekt gladde ondergrond ook niet erg veilig zijn. Dat zie je terug wanneer je probeert te remmen op een weg die is bedekt met een laag ijzel. De banden met profiel op een auto of fiets zorgen dus niet alleen voor meer comfort, maar ook voor veiligheid.

Het beste van twee werelden

Bij kleine wielen als onder skates of steps is ervoor gekozen om te gaan voor snelheid boven het dempende effect van luchtbanden. Met kleine wielen wordt het anders erg lastig snelheid maken. Door het lage evenwichtspunt is het bovendien van nature al eenvoudiger om de schokken op te vangen.

Steps zitten er daarbij net tussenin en gebruiken dan ook beiden. Harde wielen komen het meeste voor, maar ook een step met luchtbanden is heel normaal. Een skateboard of rolschaatsen met luchtbanden daarentegen zul je niet snel tegenkomen. Het hangt net af van hoe je hem gaat gebruiken. Een freestyle step heeft bijvoorbeeld extra kleine, harde wielen. Terwijl een tourstep voor grotere afstanden extra grote luchtbanden heeft.