28 oktober 2021

Waarom een gezonde mond bijdraagt aan een gezond lichaam

De gezondheid van je mond werkt door in je lichaam. De mond is als het ware je deur om schadelijke stoffen zoals bacteriën tegen te houden. Zo begint je spijsvertering in je mond. Daarom is het belangrijk om je mond gezond te houden zodat je een gezond lichaam houdt. In dit artikel meer over hoe je een gezonde mond kan krijgen door mondspoelmiddel en hoe je halitose, ook wel een stinkende adem genoemd, voorkomt.

Mondspoelmiddel

Mondspoelmiddel is een aanvullend hulpmiddel dat helpt om jouw mondgezondheid op peil te houden. Het is aan te raden om twee keer per dag je mond te spoelen. Een richtlijn hiervoor is om een halve minuut te spoelen. Mondspelmiddelen gaan klachten zoals gaatjes en bloedend tandvlees tegen. Ook tandplak en infecties kunnen hiermee aangepakt worden. Verder zijn tanderosie en een droge mond vervelende problemen die je met mondspoelmiddel kan verhelpen.

Halitose

Een slechte of vieze adem wordt ook wel halitose genoemd. Halitose is vooral een sociaal probleem, doordat je je onzeker kan voelen in de omgang met mensen. Je verbergt een slechte adem door bijvoorbeeld minder te praten. Echter, je hoeft je niet te schamen want ongeveer vijftien procent van de mensen heeft deze klacht. Veel mensen denken dat het komt door wat ze eten of drinken, maar dat is niet het geval. Halitose komt vooral door een ontsteking in het tandvlees of ophoping van bacteriën achter in je mond.

Mond is spiegel

Er wordt vaak gezegd dat de mond de spiegel is van de gezondheid. Zoals eerder gezegd begint gezondheid in de mond. Het is goed mogelijk dat als je een ongezond lichaam hebt, dat je klachten gaat ontwikkelen in je mond. Dit kan in de vorm van ontstekingen en wonden. Daarnaast komen schadelijke stoffen van de mond in de spijsvertering. Dit zorgt voor een grotere kans op ziektes in je hart en je vaten.

Eten en drinken

Als je mond een gezonde bijdrage levert aan je lichaam, is het dus belangrijk om te weten wat je eet en drinkt. De eerste tip is om voldoende groente en fruit te nemen, want die zitten vol met vezels. Vezels zijn op hun beurt weer goed om je mond en dus je lichaam gezond te houden. Daarnaast is voldoende vocht van belang, omdat het speeksel aanmaakt. Dit beschermt de tanden en het tandvlees. Eet tot slot twee keer per week vis voor gezond tandvlees.

Dit heb je misschien gemist