28 oktober 2021

Onderzoek: Sporten op Kunstgras

Voor- en nadelen van kunstgras in de sport

Kunstgras is tegenwoordig het totaalpakket en duikt op in een breed scala van sectoren. Van ziekenhuis tuinen tot winkelcentra en thuisinstallaties. Maar is het ideaal als ondergrond voor sporten? 

Astroturf-, 3G- en 4G-sportvelden zijn geen nieuw fenomeen, maar hoe houden ze goed ouderwets gras tegen? We verkennen de voor- en nadelen van kunstgras voor sport doeleinden. In dit artikel richten we ons voornamelijk op een kunstgras voetbalveld als voorbeeld.

Voordelen van sporten op kunstgras

Minder onderhoud

Het spreekt voor zich dat kunstgras minder onderhoud vereist dan traditioneel gras: ten eerste groeit het niet! Dit betekent dat het meestal niet hoeft te worden gemaaid, bewaterd, bevrucht of onkruid vrij gemaakt worden. Het zal niet sterven en zal eerder een strenge winter overleven. Dit bespaart sportorganisaties honderden kosten om de grond te behouden.

Weerbestendig

Kunstgras is in wezen weerbestendig! Tenzij er een tornado langs scheurt kan kunstgras de meeste weersomstandigheden overleven en in goede staat blijven, ongeacht het weer. Het is niet afhankelijk van de zon en het wordt niet modderig. Het blijft dezelfde dikte over het veld en vermindert de gevaren die veroorzaakt worden door slijtage aan de grond.

Eerlijk spel

Kunstgras kan terreinbeheerders meer controle geven over de consistentie van het veld. Elk grasveld wordt exact hetzelfde gemaakt als het vorige. Dit betekent dat er geen gebieden ongelijk of verschillend van structuur zijn die de snelheid van een bal of de voet van een speler kunnen veranderen; met kunstgras staat iedereen op een gelijk speelveld.

Minder werk, meer spelen

Omdat kunstgras beter draagt ​​dan natuurgras, kunnen meer spellen op een kunstgrasveld dichter bij elkaar worden gespeeld, met minimaal onderhoud. Kunstgras kan ook eerder worden gebruikt dan natuurlijke velden na regen, wat leidt tot minder vertragingen en annuleringen.

Vooruitgang in veiligheid

Nieuwe kunstgras technologie heeft een polypropyleen oppervlak ontwikkeld dat de wrijving tussen de huid en het speeloppervlak minimaliseert. Onderzoek heeft aangetoond dat dit soort oppervlak minder wrijving veroorzaakt dan natuurlijk gras. Het is ook veiliger tijdens regenachtige omstandigheden omdat het niet kan worden gescheurd en niet modderig wordt.

Nadelen van sporten op kunstgras

Verminderde flexibiliteit

Op traditionele velden zijn veldlijnen geschilderd en kunnen eenvoudig worden aangepast om verschillende sporten te organiseren. Bij kunstgras worden de veldlijnen echter in de stof gezaaid, wat betekent dat het moeilijker, duurder en duurder is om ze te vervangen. Dit kan kunstgras potentieel inefficiënt maken voor multifunctionele locaties.

Zoals verf droog zien worden

Hoewel eerder vermeld als een professional, kan de gelijkmatigheid en het materiaal van een kunstmatig oppervlak zorgen voor een saai sport spel voor een toeschouwer. De verhoogde wrijving veroorzaakt door natuurgras beïnvloedt de snelheid waarmee een object erover beweegt. Kunstgras in games zoals cricket of honkbal kan leiden tot gemakkelijkere vangsten met een langzaam bewegende bal. Dit betekent minder spanning voor de menigte. In veel onderzoeken komt naar voren dat merendeel van de spelers liever op natuurgras speelt. 

Verhoogde hitte

Omdat vezels in kunstgras gemaakt zijn van polypropyleen of nylon, zijn ze kenmerkend warmte absorberend. Op bijzonder zonnige dagen kan dit betekenen dat het veld te heet is om op te spelen. Vanwege deze warmte-absorberende eigenschappen moet kunstgras worden afgezwakt voordat het wordt bespeeld.

Is het echt zo veilig?

Hoewel velden gemaakt van polypropyleen wrijving kunnen verminderen, kunnen andere materialen die gewoonlijk worden gebruikt voor kunstgras meer wrijving veroorzaken dan natuurlijk gras, wat leidt tot een verder risico op brandwonden of schaafwonden. Er zijn onderzoeken gedaan om te zien of kunstgras tot meer impact letsels leidt. De uitkomsten van deze onderzoeken zijn grotendeels onduidelijk en rapporteren hoe dan ook slechts kleine verschillen.

Onze conclusie

Hoewel kunstgras doorgaans hogere initiële kosten heeft dan natuurlijk gras, heeft het lagere levenscycluskosten, waardoor het mogelijk ideaal is voor scholen of door gemeenten gefinancierde toepassingen.

Het antwoord op de vraag of u kunstgras wel of niet moet beter is voor sportvelden, hangt echt af van de behoeften van alle betrokken partijen.

Bron: www.sportvelden.nl

Dit heb je misschien gemist