19 januari 2022

Karpervissen: 3 technieken

Je hebt ze vast wel eens voorbij zien komen: foto’s op social media van trotse vissers die een joekel van een karper vasthouden. Bij karpervissen is het dan ook een sport, om het grootst mogelijke exemplaar boven water te halen. De karper, een van de grootste en sterkste zoetwatervissen, kan tot wel 1,25 meter lang en 45 kilogram zwaar worden. Ben jij ook van plan met karpervissen te beginnen? Raven vertelt je over 3 verschillende technieken en geeft je extra tips on the fly.

Nachtwerk

Welke techniek je ook gaat gebruiken, karpervissen doe je het beste ‘s nachts. Karpers zijn dan minder schuw en komen vaker uit hun schuilplaats om te eten. Omdat het ‘s nachts nog wel eens koud en donker wordt, is het belangrijk dat je je goed aankleedt met speciale visserskleding. Zorg ook voor beschutting tegen regen en wind. Een karpertent is daar zeer geschikt voor.

Oppervlaktevissen

Deze techniek is het meest geschikt om in de zomermaanden toe te passen. Dan zwemmen karpers het vaakst aan de oppervlakte. Je kunt ze dan vangen met drijvend aas (karpers zijn echte alleseters, je kunt dan ook van alles als aas gebruiken). Het leuke en spannende van deze techniek is, dat je de karper echt in het aas ziet happen.

Penvissen

Anders dan bij de meeste vistechnieken, zoek je bij penvissen de vis actief op. Je neemt een hengel met een dobber, die je met behulp van loodjes op bodemdiepte peilt (het zgn. ‘uitloden’). Kies je eerste stekje en strooi daar wat lokvoer uit. Gooi voorzichtig je lijn uit en het wachten kan beginnen. Blijf echter niet meer dan 20 minuten op dezelfde stek, voordat je een nieuwe stek kiest.

Statisch karpervissen

Bij deze vorm van karpervissen gebruik je meerdere hengels met vrijloopmolens en beetmelders. De lijn gooi je uit over grote afstanden, tot wel 100 meter. Daarna is het wachten geblazen. Je hoeft geen dobber in de gaten te houden, want de beetmelders laten je wel weten wanneer je beet hebt.

Wil je meer weten, gooi dan eens je lijn uit op deze pagina over karpervissen.