28 oktober 2021

Beginnen met hardlopen? Lees deze tips

Denk je er al een tijdje over om te gaan beginnen met hardlopen en is het nu écht zover?

Of wil je het hardlopen weer oppakken na een tijdje niets gedaan te hebben? Dan is het goed om niet te hard van stapel te lopen. Met onderstaande tips weet je zeker dat je een goede start maakt. 

Koop de juiste schoenen

Als je gaat hardlopen is het van belang dat je de juiste schoenen draagt. Ze moeten uiteraard lekker zitten en het dienen ook nog eens echte hardloopschoenen te zijn. De schoenen hebben schokabsorptie nodig, zodat ze schokken zo goed mogelijk kunnen absorberen. Hierdoor voorkom je dat je knieën het zwaar te verduren krijgen doordat ze alle klappen op moeten vangen. Je hoeft uiteraard niet direct de allerduurste schoenen aan te schaffen, maar kies een degelijke schoen waar je het een tijdje mee uit kunt houden.

Rustig opbouwen

Om blessures te voorkomen is het belangrijk dat je het hardlopen rustig opbouwt. Zo houd je het hardlopen ook nog eens langer vol, doordat je went aan deze nieuwe gewoonte. Bovendien maak je je spieren langzaam sterker door het hardlopen rustig op te bouwen. Denk er ook aan dat je niet per se het hele stuk direct al hard hoeft te lopen, tussendoor mag je uiteraard ook rustig wandelen als je merkt dat je lichaam dat nodig heeft. 

Bied je benen meer steun

Om je benen te voorzien van wat extra steun, zou je steunkousen kunnen gebruiken. Deze draag je tijdens en/of na de hardloopsessie, om de kans op blessures te verminderen en je spieren optimaal te laten herstellen. Bovendien vangen deze sokken schokken op, zodat je spieren minder snel zullen beschadigen. Er zijn allerlei soorten steunkousen verkrijgbaar, neem bijvoorbeeld eens een kijkje bij stoxenergy.com en kies een steunkous die het beste bij jou past! 

Dit heb je misschien gemist